Νέα

«ECOTEC» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα κέντρο ελέγχου και μετρήσεων υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη

Κείμ.: Μιχ. Σταθακόπουλος Φώτο: Αρχείο NRG ORION

 

Ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαθύλακκκος, παρουσιάζει το Ecotec. Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό φωτοβολταϊκό πάρκο, κέντρο ελέγχου και μετρήσεω νστην Ελλάδα, το οποίο υλοποιιεί η NRG ORION στην έδρα της.

Από το 2006, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο σωστό σχεδιασμό και στη μελέτη του πάρκου. Η εταιρεία διαθέτει χώρους παραγωγής ενέργειας ηλεκτρικών πινάκων και πεδίων (μέρος των οποίων αφορούν συστήματα εξοικονόμησησς ηλεκτρικής ενέργειας), εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης (test center), αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης και γραφία στην Αθήνα.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τεχνικά έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του βιομηχανικού και εμπορικού τομέα, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και την Κύπρο.

Σε όλα τα έργα που εκτελέστηκαν επιτεύχθηκε:

  • Άμεση μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ 8-17%
  • Αποφόρτιση του συνόλου της εγκατάστασης.
  • Μείωση του κόστους συντήρησης και παραγωγής.
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Η NRG ORION, λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Θεοδόσης Ματόπουλος, δεν έχει αρκεστεί μόνο σε σεμινάρια και σε θεωρητική γνώση.

Στόχος είναι η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω σε ένα "παρθένο" έδαφος που είναι η Ελλάδα. Πρόκειται για χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια αλλά και από υψηλές θερμοκρασίες, από ανομβρία και σκόνη. Μια χώρα όπου εφαρμογές τέτοιων συστημάτων δεν έχουν γίνει ακόμα σε μεσαία και μεγάλη κλίμακα.

Έτσι η εταιρεία προχώρησε σε μια επένδυση της τάξεως των 110.000 ευρώ αποκλειστικά ιδίων κεφαλαίων, σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, υλοποιώντας 15 διαφορετικά "μικρά πάρκα"της τάξεως 1,19 -1,62 lWp έκαστο, με διαφορετικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και διαφορετικά συστήματα στήριξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες που μελετώνται είναι οι εξής:

1η κατηγορία

Με σταθερά συστήματα στήριξης τύπου καινούριας ή μεταχειρισμένης μπαριέρας, σε νότιο προσα- νατολισμό και κλίση 30 μοιρών και με ίδιο inverter της εταιρείας SMA SB 1100, εγκαθίστανται 11 διαφορετικοί τύποι φωτοβολταϊκών στοιχείων. "Με πολλές εταιρείες συνεργάζεται η NRG ORION λέει στο ECOTEC ο κ. Θ. Ματόπουλος.

Στόχος είναι η αξιολόγηση τεχνολογιών και εταιρειών, όπως επίσης και η συλλογή μετρήσεων παραγωγής σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, την ακτινοβολία και τον άνεμο.

Η απόδοση ανάγεται σε kWh ανά χρονικό διάστημα και ανά kWp."

2η κατηγορία

Με σταθερά φωτοβολταϊκά στοιχεία της εταιρείας TRINA TSM180 (7x180 kWp=1260kWp) και ίδιο inverter της εταιρείας SMA SB 1100, εγακθίστανται συστήματα με διαφορετικό τρόπο στήριξης.

Συγκεκριιμένα στην κατηγορία αυτή, σκοπός είναι η σύγκριση της απόδοσης (αναγμένη σε kWh ανά χρονικό διάστημα και ανά kWp) μεταξύ σταθερών συστημάτων στήριξης και διαφόρων συστημάτων παρακολούθησης του ήλιου (δηλ. κινητών συστημάτων στήριξης).

Έχουμε 4 διαφορετικούς συνδυασμούς:

  1. Με αρχή λειτουργίας σταθερού συστήματος και σύστημα στήριξης με καινούρια ή μεταχειρισμένη μπαριέρα.
  2. Με αρχή λειτουργίας ενός άξονα (ανατολή - δύση) με έναν αισθητήρα ακτινο- βολίας (Deger Conecter) και με σύστημα στήριξης Deger Top Tracker 8,5.
  3. Με αρχή λειτουργίας δύο αξόνων, με δύο αισθητήρες ακτινοβολίας (Deger Conecter) και με σύστημα στήριξης Deger Tracker 1600 EL.
  4. Με αρχή λειτουργίας δύο αξόνων, με αστεροσκοπικό σύστημα και με σύστημα στήριξης Solar Track ST1000.
3η κατηγορία

Γίνεται σύγκριση από δύο inverter με σκοπό να βγουν συμπεράσμα όσον αφορά διαφορές μεταξύ τους:

  1. στην ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας
  2. στην αποδοτικότητα και
  3. στο διαφορετικό σύστημα ελέγχου - παρακολούθησης.

Χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος φωτοβολταϊκών στοιχείων Trina TSM-180D (180Wp), τοποθετώντας σταθερά συστήματα στήριξης τύπου καινούριας ή μεταχειρισμένης μπαριέρας.

Τα inverter που συγκρίνονται είναι SMA SB 1100 με σύστημα ελέγχου Sunny Web box και Fronius IG-15 με σύστημα ελέγχου Fronius Data Logger.

Τα διαφορετικά συστήματα έχουν ισχύ 1,26kWp και 1,62kWp αντίστοιχα.

"To ερευντητικό πάρκο, λέει ο κ. Ματόπουλος, είναι υπό κατασκευή. Έχουν εγκατασταθεί η περίφραξη και τα σταθερά συστήματα στήριξης, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των κινητών συστημάτων στήριξης. Θα ήταν εύλογο να σημειωθεί εδώ ότι το έργο χρηματοδοτείται 100% με εταιρικά κεφάλαια (χωρίς επιδοτήσεις), και είναι το πρώτοερευνητικό κέντρο ελέγχου και μετρήσεων ευρείας κλίμακας στην Ελλάδα."

Πρόσφατα η εταιρεία, αφού επιθεωρήθηκε επιτυχώς, έλαβε από τον φορέα TUV Rheinland Hellas SA πιστοποιητικό συστήματος διαχείρισης ποιότητας, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2000.

Στόχος της εταιρείας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τον πελάτη.

Η NRG ORION έχει συνάψει συνεργασία με κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες πρώτων υλών φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία ελέγχει κσι εφσρμόζει πιλοτικά στον εργαστηριακό της χώρο (test center).

Έχει ήδη υπογράψει σύμβαση έργου με την εταιρεία "Μπάκος Χρήστος & Σια ΟΕ"για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 60kWp με φωτοβολταϊκά στοιχεία της εταιρείας Sanyo, έργο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και είναι ένα από τα πρώτα τέτοιου είδους έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει αναλάβει για λογαριαμό σημαντικών εταιρειών την εκπόνηση τεχνικών μελετών για την έκ- δοση αδειών εξαίρεσης και αδειών παραγωγής για φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 25MWp, για την περιοχή της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοπονήσσου.

NRG-ORION

Γραφείo, Εργαστήριο & Πιλοτικός σταθμός:
Βαθύλακκος, 57 011, Θεσσαλονίκη
Τηλ: (+30) 231 0566511
e-mail: info@nrg-orion.graegean@nrg-orion.gr

Γραφεία:
Βαλαωρίτου 20, Θεσσαλονίκη, 546 25
Τηλ: (+30) 231 0566511
e-mail: info@nrg-orion.graegean@nrg-orion.gr

Εγγραφή Newsletter